Η πλαστική αποκατάσταση προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι μια εξειδικευμένη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται υπό ραχιαία ή γενική αναισθησία. Ο χρόνος παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο υπολογίζεται σε μια ημέρα, όπου ο ασθενής εξέρχεται με οδηγίες για την περαιτέρω μετεγχειρητική του πορεία.
Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά.
Για την αποκατάσταση του προσθίου χιαστού έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι τύποι μοσχευμάτων. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται η τεχνική με λήψη οπισθίων μηριαίων τενόντων. Επίσης υπάρχουν πολλαπλές επιλογές στην καθήλωση του μοσχεύματος.
Ο Δρ. Γ. Λαμπάκης εφαρμόζει μια τεχνική όπου χρησιμοποιείται μόνο ο ημιτενοντώδης τένοντας, από τον οποίο δημιουργείται ένα ισχυρό 4πλο μόσχευμα. Έτσι δεν αποδυναμώνονται οι οπίσθιοι μηριαίοι μύες. Η καθήλωση του επιτυγχάνεται με δύο μοσχεύματα τιτανίου ( μεγέθους κουμπιού ) εξωαρθρικά. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα με βακτηρίες και νάρθηκα ακινητοποίησης γόνατος και κατόπιν με νάρθηκα προσθίου χιαστού συνδέσμου. Από την πρώτη ημέρα μετεγχειρητικά ο ασθενής ξεκινάει το ατομικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενή καθορίζεται από τις πιθανές συνοδές ενδοαρθρικές βλάβες του γόνατος.